Typowe dania dla Porto i kuchni portugalskiej, czyli Porto na talerzu. Czego trzeba lub warto spróbować będąc w Porto, jakie są typowe i tradycyjne dania kuchni portugalskiej charakterystyczne dla Porto i północnej Portugalii, które spróbujemy w większości restauracji w Porto? Zapraszamy do kulinarnego przewodnika po Porto i północnej Portugalii, który opisuje najbardziej charakterystyczne potrawy dla Porto. Flaczki, kanapka francesinha lub dorsz, a może zupa? Już teraz życzymy smacznego i przyjemnego odkrywania Porto od jego gastronomicznej strony.
Każdy przewodnik po Portugalii rozpisuje się o cudowności kuchni portugalskiej, jej różnorodności smaków, potraw oraz dodatków. Bez dwóch zdań kuchnia portugalska jest bardzo ciekawa, a jednocześnie pokazuje ona zróżnicowanie Portugalii od północy na południe. Ma ona kilka sztandarowych dań, a część z nich pochodzi właśnie z Porto. Będąc w Porto warto przyjrzeć się bliżej kuchni portugalskiej, gdyż ma ona wiele do zaoferowania. My się w niej zakochaliśmy, mamy nadzieję, że Wy również to zrobicie. Sprawdźcie, czego warto spróbować będąc w Porto oraz jakie są typowe dania dla Porto i północnej Portugalii. W większości restauracji w Porto spróbujecie ich bez problemu.
Typowe potrawy dla Porto w Portugalii
-
Kanapka Francesinha
Kanapka Francesinha nazywana jest różnie – spotkamy się z określeniem “najbardziej męska kanapka na świecie”, “mięsny jeż” lub “koszmar kardiologa”, a bardziej oficjalnie jej nazwa znaczy tyle co “Francuzeczka”. Francesinha to najbardziej popularne danie rodem z Porto, jedno z najbardziej charakterystycznych dla północnej Portugalii, zawsze wymieniane wśród TOP 3 potraw, których trzeba spróbować będąc w Porto.
Czym jest Francesinha? Jest kanapka, która składa się z kromki chleba tostowe, na której położone jest kilka rodzajów mięs – m.in. wołowina, wieprzowina, kiełbaski, bekon, szynka, a jest to przykryte drugą kromką chleba. Na to wszystko jest położony ser, który później jest zapiekany, a kanapka jest podawana oblana dużą ilością sosu z piwa oraz przypraw, z frytkami, a na to wszystko bardzo często jest dodatkowo kładzione sadzone jajko. Brzmi kalorycznie? Smakuje wyśmienicie, spróbujcie koniecznie, koniecznie z małym piwem lanym – tzw. fino.
Różne są teorie na powstanie francesinhi, ale ta najbardziej popularna mówi, że została ona wymyślona ok. 1960 roku, kiedy to portugalski emigrant wrócił z Francji i chciał zadoptować francuski croque-monsieur do portugalskich realiów. Sekretem wielu Francesinhi jest sos, którego bazę stanowi piwo, jednak poszczególne restauracje często mają swój przepis, wyrobiony przez lata. Z roku na roku powstaje coraz więcej wariacji Francesinhi – m.in. z krewetkami, wegetariańskich wersji, z brokułami, z sosem śmietankowym lub pieczonych w piecu.
Gdzie spróbować najlepszej Francesinha w Porto?
Tutaj różnego rodzaju rankingów i zestawień jest pełno w Internecie oraz przewodnikach. Najlepiej to sprawdzić samodzielnie i zrobić swój prywatny ranking najlepszych Francesinhi w Porto. Poniżej jednak kilka polecanych restauracji w Porto, które słynną z przyrządzania kanapki Francesinha:
+ A Regaleira | Rua do Bonjardim 87, 4000-440 Porto
+ Bufete Fase | Rua de Santa Catarina 1147, 4000 Porto
+ Café Santiago | Rua de Passos Manuel 226, 4000-382 Porto
+ Capa Negra II | Rua do Campo Alegre 191, 4150-177 Porto
+ Cufra | Av. da Boavista 2504, 4100-119 Porto
+ Chamiço | Rua da Constituição 1057, 4200-196 Porto
+ Listę polecanych restauracji w Porto znajdziesz tutaj >>>
-
Flaczki na modłę Porto – Tripas à Moda do Porto
Flaczki na modłę Porto, czyli Tripas à Moda do Porto, to typowe danie z Porto z historię w tle. Według legendy jego powstanie jest związane jeszcze z czasem odkryć geograficznych, kiedy to Henryk Żeglarz był odpowiedzialny za przygotowanie wyprawy Portugalczyków do Ceuty. Henryk Żeglarz poprosił mieszkańców Porto o pomoc w przygotowaniu tej wyprawy, którzy nie zawiedli. Całe mięso, które posiadało miasto zostało oczyszczone, zakonserwowane i przekazane na zaopatrzenie statków mających płynąć do Ceuty. Mieszkańcy zostawili sobie jedynie flaki, które z czasem stały jedną z najbardziej charakterystycznych potraw dla Porto.
Tripas à Moda do Porto to potrawa jednogarnkowa, na którą najczęściej składają się pokrojone cienko flaczki, biała fasola, kawałki kiełbasy chouriço lub paprykowych kiełbasek linguiça, a czasami również innych rodzajów mięs oraz ziół. Podawane czasami z białym ryżem. Jest to potrawa bardzo sycąca, aromatyczna i nawet jeśli ktoś ma obawy przed zjedzeniem flaków, to niech im da szansę właśnie w Porto. Tripas à Moda do Porto mogą stać się jedną z Waszych ulubionych potraw kuchni portugalskiej północnej Portugalii.
-
Dorsz Gomes de Sá – Bacalhau à Gomes de Sá
Jest to jedno z tych typowych dań dla kuchni portugalskiej, które wzięło swoją nazwę od osoby, która je wymyśliła – mowa tutaj o José Luís Gomes de Sá Júnior. Narodził się on pod koniec XIX wieku w Porto i był związany z handlem dorszem, czyli najbardziej typową rybą dla Portugalii. Przepis na dorsza Gomes de Sá narodził się w restauracji Restaurante Lisbonense w Porto.
Jest to rodzaj zapiekanki z kawałków ugotowanego wcześniej dorsza, z gotowanymi ziemniakami, czosnkiem, oliwą, czarnymi oliwkami i gotowanym jajkiem. Bacalhau à Gomes de Sá to potrawa jednogarnkowa, bardzo sycąca i aromatyczna. Zdecydowanie najbardziej typowy sposób podawania dorsza dla Porto. W opinii wielu najlepiej smakuje z czerwonym winem z Douro lub czerwonym winem zielonym.
-
Zupa Caldo Verde
Zupa caldo verde, to jedna z najpopularniejszych portugalskich zup, wybrana do 7 cudów gastronomicznych Portugalii. Podstawowym składnikiem zupy caldo verde jest kapusta galicyjska, czyli odmiana kapusty warzywnej przypominająca jarmuż i kapustę pastewną. Dodatkowo w zupie znajdują się ziemniaki, oliwa, cebula, czosnek i kiełbasa chourico.
Caldo verde jest przygotowywana z wywaru z ziemniaków, oliwy, cebuli i czosnku. Następnie wszystkie składniki są blenderowane i dodawana do nich jest poszatkowana kapusta galicyjska, a wszystko podawane jest z plasterkami kiełbasy chourico w akompaniamencie kukurydzianego pieczywa broa. Zupa caldo verde stała się popularna już w całej Portugalii, jednak narodziła się właśnie na północy Portugalii.
-
Grillowane ryby i owoce morza
Wybór świeżych ryb w kuchni portugalskiej jest duży, nie inaczej ma się w tradycyjnej kuchni dla Porto. W większości restauracji dostaniemy takie ryby, jak robalo (okoń morski), dourada (dorada), sardinhas (sardynki), carapau (makrele), atum (tuńczyk) lub espada (pałasz), czy też najpopularniejszy bacalhau (dorsz). Większość ryb jest grillowanych, podawanych na talerzu z gotowanymi ziemniaki oraz warzywami. Szczególnie warto spróbować sardynek oraz dorsza, który podawany jest na różne sposoby – mówi się, że w Portugalii jest on podawany nawet na 365 sposobów.
W restauracjach w Porto znajdziemy również duży wybór różnego rodzaju owoców morza. W menu bardzo często spotkamy gambas / camarão (krewetki) – warto spróbować potrawy “Gambas à guilho” , czyli krewetek smażonych na oliwie z czosnkiem i kolendrą, lulas (kałamarnice, bardzo popularna potrawa to “Lulas estufadas”, czyli nadziewane różnymi farszami kałamarnice), polvo (ośmiornica), która najczęściej pojawia się w potrawach “Polvo à lagareiro”, czyli ugotowanej ośmiornicy wrzuconej na grilla z oliwą i czosnkiem lub “Arroz de polvo” – jednogarnkowej potrawy z ryżu i kawałków ośmiornicy. Osoby lubiące małże mogą spróbować potrawy “Amêijoas à Bulhão Pato”, czyli małże gotowane w białym winie z kolendrą. Na fanów owoców morza czekają również lagosta (langusta) lub sapateira (krab).
-
Cozido à portuguesa
Jest to potrawa jednogarnkowa, charakterystyczna nie tylko dla Porto i północnej Portugalii. Cozido à portuguesa jest rodzaj gulaszu przygotowywanego z różnego rodzaju warzyw (fasola, ziemniaki, marchewka, kapusta), mięs (kurczak, boczek, świńskie uszy i nogi, różne kawałki wieprzowiny), kiełbas (chouriço, farinheira, morcela), które gotowane są razem w jednym garnku. Następnie wszystko jest wyciągane na talerz, podawane często z białym ryżem i polane oliwą z oliwek oraz winegrete. Doskonale smakuje z czerwonym winem.
Kuchnia portugalska – typowe i tradycyjne dania
Podróżując przez Portugalię można zobaczyć, jak zróżnicowana i bogata jest kuchnia portugalska – jej tradycje, dania oraz ilość składników używanych do przyrządzania potraw. Porto i Lizbona, czyli dwa największa miasta Portugalii oferują ten plus, że mieszają się w nich wpływy z całego kraju oraz innych miejsc na świecie, dzięki czemu będąc w Porto lub w Lizbonie mamy okazję przyjrzeć się przekrojowi przez całą paletę różnorodności kuchni portugalskiej.
Nie od dziś wiadomo, że bardzo popularne są ryby i owoce morza w kuchni portugalskiej. W portugalskich miastach znajdziemy wiele restauracji, które specjalizują się właśnie w podawaniu świeżych ryb i owoców morza – oczywiście najwięcej przy linii brzegowej Portugalii, jednak nawet w głębi Portugalii bez trudu można znaleźć doskonałe restauracje z rybami i owocami morza.
Większość ryb podawanych w portugalskich restauracjach jest grillowane lub smażona. Te najpopularniejszy ryby, to wspomniane już wyżej robalo (okoń morski), dourada (dorada), sardinhas (sardynki), carapau (makrele), atum (tuńczyk) lub espada (pałasz). Króluje jednak nieprzerwanie bacalhau, czyli dorsz. Przyrządzanie dorsza w portugalskiej kuchni zostało opanowane do perfekcji. Te najpopularniejsze potrawy z dorsza, to m.in. “Bacalhau à Brás” – potrawa z ugotowanych kawałków dorsza, wymieszanych z cienko pokrojonymi czipsami, jajkiem, kolendrą i oliwkami, “Bacalhau com natas”, czyli dorsz zapiekany w śmietanie, “Bacalhau à Lagareiro” – ugotowany dorsz, a następnie wrzucony na grilla podawany z oliwą i czosnkiem, “Bacalhau à Zé do Pipo” – warstwowa zapiekanka z dorsza, ziemniaków cebuli oraz majonezu, “Bacalhau com todos” – dorsz gotowany z ziemniakami i warzywami, czy opisany wyżej “Bacalhau à Gomes de Sá”. Z potraw jednogarnkowych warto zanotować “Caldeirada”, czyli rodzaj gulaszu na który składają się kawałki różnych rodzajów ryb oraz warzyw – jak Portugalia długa i szeroka istnieją różne sposoby przyrządzania tego gulaszu oraz duża mnogość różnych składników do niego dodawanych.
Nie zawiodą się również fani owoców morza, których to wybór jest bardzo duży – choć zdecydowanie bardziej są one popularne w obrębie Lizbony i Algarve, niż północy Portugalii. Warto spróbować takich potraw, jak “Gambas à guilho” – krewetek smażonych na oliwie z czosnkiem i kolendrą, “Amêijoas à Bulhão Pato” – małż gotowanych w białym winie, “Polvo à lagareiro” – ugotowanej ośmiornicy wrzuconej na grilla z oliwą i czosnkiem, “Lulas estufadas” – nadziewanych kałamarnic, “Sapateira Recheada” – kraba z sosem z piklami. W wielu restauracjach zobaczyć można również duże akwaria, gdzie wybrać sobie możemy langusty, homary, kraby, które potem.. mogą wylądować na naszym talerzu. Bardzo popularną potrawą jednogarnkową jest “Cataplana de marisco” – rodzaj specjalnego gulaszu gotowanego w specjalnym miedzianym garnku, na który składają się różnego rodzaju owoce morza, czasami w akompaniamencie warzywa.
Jednak nie samymi rybami i owocami morza Portugalia żyje. Duży też jest wybór mięs – chętnie i często jada się wieprzowinę, drób wołowiną. Te najpopularniejsze potrawy mięsne, charakterystyczne dla kuchni portugalskiej, to “Carne de porco à alentejana” – wieprzowina smażona z ziemniaki oraz małżami, “Arroz de Cabidela” – jednogarnkowa potrawa z ryżu oraz mięsa drobiowego lub królika przyrządzana z krwi danego zwierzęcia, wina oraz octu, “Bifes à Portuguesa” – stek wołowy smażony podawany z czipsami ziemniaczanymi lub sosem, “Vitela no forno com alho” – cielęcina pieczona w piekarniku z czosnkiem lub “Frango piri-piri” – kurczak grillowany z pikantnym sosem piri-piri. Popularną potrawą jest również “Feijoada”, czyli jednogarnkowa potrawa z fasoli, różnego rodzaju mięs oraz warzyw podawana najczęściej z białym ryżem.
Na fanów wędlin i kiełbas, które mogą być również podawane, jako dania główne czeka “Alheira”, czyli rodzaj kiełbasy z mielonego mięsa drobiowego, “Farinheira” – kiełbasa wykonana z mięsa wieprzowego, mąki pszennej oraz przypraw, “Chouriço” – rodzaj wędzonej, podsuszanej kiełbasy wykonanej z wieprzowiny z dodatkiem papryki oraz innych przypraw.
A co czeka na fanów słodkości? Kuchnia portugalska również w tym temacie ma wiele do zaoferowania, gdyż tradycyjnie każdy lunch lub kolacja kończy się deserem, a półki w cukierniach uginają się wręcz od różnego rodzaju słodkich rzeczy. Te najpopularniejsze portugalskie słodkości, to oczywiście “Pastel de nata”, czyli rodzaj babeczek z ciasta francuskiego z kremem budyniowym (Czytaj więcej: Najsłynniejsza Pastel de nata w całej Portugalii >>>). Warto spróbować również: “Bolas de Berlim” – ciastek przypominający polskie pączki z nadzieniem z żółtek oraz obtoczonych w gruboziarnistym cukrze, “Bolo de Arroz” – ciastka z mąki ryżowej, “Salami” – czekoladowego bloku z małymi ciasteczkami w środku, “Arroz doce” – ryżowego pudingu gotowanego na mleku z cynamonem, “Pão de Deus” – drożdżówki z kokosem.
4 komentarze. Przeczytaj je poniżej lub dodaj kolejny
Dk napisał/a:
Nigdy nie próbujcie tej kanapki
Grazyna napisał/a:
Bardzo dobre informacje. Przeczytałam wszystko z wielką przyjemnością.
Porto: Co trzeba zobaczyć i spróbować w Porto? Nie wyjeżdżaj bez... napisał/a:
[…] Porto na talerzu […]
Marcin napisał/a:
Mam pytanie – czy w Porto podobnie jak w Lizbonie funkcjonują typowe “knajpki obiadowe” – krótki godziny otwarcia, krótkie menu zmieniane codziennie, obsługa nastawiona na lokalsów, wszystko świeże i super pyszne?