Charakterystyczne wina dla Porto? Napoje, drinki, wina lub nalewki w Porto, czyli Porto w kieliszku, szklance i filiżance. Zapraszamy do naszego przewodnika po winach i drinkach w Porto, który opisuje i pokazuje, co pić w Porto. Miasto Porto, to nie tylko wino porto, jak mogłoby się wydawać, ale również szereg innych napojów – przez doskonałą kawę, drinki alkoholowe i bezalkoholowe, piwa, a także oczywiście wina – wino zielone, słynne wino porto lub wino moscatel.
Jak jednak zamówić kawę w Porto, jaką charakterystyczną nazwę lokalną ma mała, aromatyczna kawa w Porto? Z czym połączyć wino porto lub jak nazywa się piwo, które piją mieszkańcy Porto? Warto to wiedzieć, zanim pojedziemy do Porto, a wiedza ta pozwoli nam jeszcze lepiej poznać to niezwykłe miasto, a na pewno uprzyjemni nam zwiedzanie Porto.
Kawa w Porto
Nie od dziś wiadomo, że kawa w Portugalii jest doskonała, a Portugalczycy piją jej bardzo dużo. Nie inaczej jest w Porto – kawę pijemy przed pracą, w jej trakcie, po lunchu, podczas spotkania ze znajomymi lub na zakończenie dużej kolacji. Kawę w Porto możemy wypić zarówno w modnych i popularnych kawiarniach, jak np. Majestic Café, jak i licznych prostych, przyjemnych i lokalnych kawiarniach / cukierniach, tzw. pastelariach, których w całym mieście jest pełno.
W Portugalii pije się zazwyczaj kawę o wiele mocniejszą, niż ta przyrządzana w Polsce. Najpopularniejszym rodzaje kawy w Porto jest podawana w małych filiżankach cimbalino – jest to bardzo mocna i aromatyczna kawa typu espresso. Swoją nazwę wzięła ona jeszcze z czasów, gdy w Porto został zainstalowany pierwszy włoski ekspres do kawy – Cimbalino, w istniejącej do dziś kawiarni Café Ancora D’Ouro. Jeśli ktoś woli espresso z małą ilością mleka, to niech zamówi pingo lub pingado. Większa kawa czarna z mlekiem nosi nazwę meia de leite. W wysokiej szklance czeka na nas kawa galão, czyli bardziej mleko z kawą, podobne do latte.
Dla miłośników kawy i mocniejszych alkoholi czeka café com cheirinho, czyli małe espresso połączone z whisky lub alkoholem aguardente. Jest ona bardzo często podawana po posiłku – nie tylko, by poprawić trawienie, ale również, by dodać nam sił.
Wino porto
“Będąc w Porto trzeba spróbować wina porto” można często usłyszeć… i jest to racja. Wino porto to najsłynniejsze wino, z którego słynie miasto Porto, jak nie cała Portugalia. Jeśli już jesteśmy w mieście, od którego to słynne wino wzięło swoją nazwę, a bardzo blisko jest Vila Nova de Gaia, w której dojrzewają najlepsze porto na świecie, a także dolina rzeki Douro, gdzie rosną winorośle, z których przygotowywane jest wino porto, to grzechem byłoby nie spróbować wina porto.
Wino porto jest słodkim, wzmacnianym, aromatycznym winem produkowanym na północy Portugalii w dolinie rzeki Douro. Wino porto może być czerwone, białe lub różowe, a dodatkowo wyróżnia się kilka rodzajów wina porto opisanych poniżej. Każdorazowo wino porto charakteryzuje się zawartością alkoholu od 19 do 21%. Więcej o winie porto – jego historii, procesie produkcji, szczepach winorośli i sposobie podawania przeczytacie tutaj: Wszystko co chcielibyście wiedzieć o winie porto>>>
Rodzaje wina porto
Jest kilka rodzajów wina porto, a za podstawowy wyróżnik rodzajów i gatunków wina porto przyjmuje się miejsce, w którym wino się starzeje – beczka lub butelka. Te najpopularniejsze rodzaje i gatunki wina porto to:
- Porto Tawny – jest to najważniejsza odmiana dojrzewająca w beczkach. Leżakuje ona od 8 do 12 lat, a przed butelkowaniem jest filtrowana. Ta odmiana jest kupażem kilku roczników, które charakteryzują się różnym stopniem dojrzałości, zapachem i intensywnością barwy.
- Tawny ze wskazaniem wieku (tzw. Indicação de Idade) – dostępne jest ono w czterech rodzajach: 10-letnie, 20-letnie, 30-letnie i 40-letnie. Każdy kolejny rocznik ma coraz mniej owocowy aromat na rzecz bardziej wyrazistego aromatu suszonych owoców i korzeni.
- Porto Ruby – jest to odmiana wina porto, która jest leżakowana w butelkach. Odmiana ta jest kupażowana z przynajmniej jednorocznych win w wielkich kadziach lub zbiornikach z cementu, czy inoxu. Po okresie dojrzewania 3-6 lat jest rozlewane do butelek bez filtrowania.
- Late Bottled Vintage (LBV) – rodzaj wina porto z wyższej półki. Porto LBV jest produkowane z najlepszych czerwonych winogron pochodzących z jednego zbioru. Porto LBV dojrzewa najpierw w beczkach przez okres 4-6 lat, po czym jest butelkowane.
- Vintage Porto (VP) – jest to najlepszy i najbardziej prestiżowy gatunek wina porto. Jest ono produkowane z jednego bardzo dobrego rocznika o wysokiej jakości i najlepszych właściwościach smakowych. Porto Vintage Porto często stanowi wizytówkę danej winnicy i ma duże znaczenie dla reputacji danej winnicy.
- Porto Branco – to porto białe. Charakteryzuje się ono złotą barwą oraz kwiatowym aromatem. W zależności od sposobu produkcji porto branco ma różny poziom słodkości – od bardzo słodkiego do wytrawnego.
- Porto Rose – najnowszy gatunek porto. Jego proces produkcji podobny jest do Vinho do Porto Ruby, z tą różnicą, że w procesie fermentacji skórki wyjmowane są z moszczem, zanim sok zmieni kolor na całkiem czerwony. Dzięki temu uzyskuje się przyjemną różową barwę.
- Wszystkie rodzaje i gatunki wina porto są opisane tutaj: Wino porto – rodzaje i gatunki>>>
Wino zielone
Jednak nie tylko winem porto Porto stoi można napisać. Będąc w Porto warto również spróbować innych win produkowanych w północnej Portugalii, której to Porto jest stolicą. Bardzo popularne jest vinho verde, czyli wino zielone. Jest to świeże, młode i delikatnie musujące wino. Nazwa odnosi się do młodości i świeżości wina, a nie do koloru, bowiem w ramach apelacji produkuje się wina czerwone, białe i na niewielką skalę różowe.
Vinho verde powstaje najczęściej z białych winogron odmian Alvarinho, Loureiro, Arinto, Avesso, Azal Blanc, Batoca i Trajadura. Do produkcji używane są rówież szczepy czerwonych winorośli takie, jak: Vinhão, Azal Tinto, Espadeiro, Amaral, Borraçal, Brancelho, Padeiro, Pedral, Rabo de Ovelha.
Wino to idealnie nadaje się na upały, dobrze orzeźwia, cechuje się zawartością alkoholu od 8 do 14%, a swoją kwaskowatość uzyskuje dzięki temu, że fermentacja jest celowo wstrzymywana jeszcze przed konwersją cukru w alkohol. Często jest podawane do ryb oraz owoców morza.
Wino moscatel w Porto
Innym winem wartym spróbowania w Porto jest wino moscatel. Mimo, że z produkcji moscatela słynie głownie Półwysep Setubal obok Lizbony, na którym to produkowane są najsłynniejsze moscatele z Portugalii (Moscatel de Setúbal), to jednak wino to również jest produkowane w dolinie rzeki Douro. W dolinie Douro, głównie na wysoko położonym płaskowyżu Favaios, uprawia się odmianę winorośli moscatel galego branco, znaną szerzej jako muscat blanc à petits grains, by produkować z niej wina wzmacniane DOC Moscatel de Favaios.
Wino moscatel to wino wzmacniane. Podczas fermentacji moszczu, gdy zostaje w nim jeszcze pewna ilość cukru, dodaje się destylat gronowy do wina. Następnie wino ląduje w beczkach, gdzie dojrzewa minimum półtora roka, a w niektórych przypadkach nawet 30-40 lat. Z uwagi na proces wytwarzania jest to wino deserowe, mocne i wyraźnie słodkie.
Likier wiśniowy Ginjinha z Portugalii
Mimo, że ginjinha (nazywa również ginja) nie jest typowym alkoholem pochodzący z Porto lub północnej Portugalii, to jednak postanowiliśmy ją tutaj umieścić, gdyż jest bardzo popularna również w Porto. Ginjinha, bądź też ginja, to likier wiśniowy o zawartości alkoholu 18-22%, który jest produkowany z wiśni z dodatkiem cukru, destylatu gronowego lub innych alkoholi, a także czasami przypraw lub innych owoców. Podawana jest ona w kieliszkach, bardzo często z wisienkami, które zjada się po wypiciu ginjinhi. W niektórych miejscach można spotkać się z podawaniem ginjinhi w czekoladowych kieliszkach, które zjada się po wypiciu likieru.
Piwo w Porto
Najpopularniejsze piwa w Porto to Super Bock i Sagres, choć przeważa w większości lokali piwo Super Bock. Wbrew pozorom mieszkańcy Porto piją duża piwa, które doskonale orzeźwia, w opinii wielu jest dobre i doskonale komponuje się do spotkania ze znajomymi. Jeśli mamy ochotę na małe piwo lane, to należy poprosić o fino, a jeśli interesuje nas duże piwo lane to zamówmy caneca.
Coraz popularniejsze są piwa craftowe w Porto, w tym również piwa produkowane w Porto. Te najpopularniejsze marki to Sovina, Burguesa, Letra,Toira, Passarola i Mirandum. Najpopularniejsze bary, gdzie można spróbować piwa craftowego, to: Pausa Bar (Rua de José Falcão 82), Bonaparte Baixa (Praça Guilherme Gomes Fernandes 40), Letraria Craft Beer Garden (Rua da Alegria 101) lub Catraio – Craft Beer Shop (Rua de Cedofeita 256).